Jump to content


  • Please log in to reply
[InDev 12 Stable / Slick Build #237] Crash after loading saved game
9 replies to this topic - Started By Wipfmetz, Jan 25 2015 04:44 AM

#1 Wipfmetz

Wipfmetz
  • Members
  • 3 posts
  • Pip

Posted 25 January 2015 - 04:44 AM

After loading a saved game, the game crashed after about a minute with a nullpointer exception at rpc.entities.EntityBase.build.

 

Logs and savegame follow...

 

[Edit]... okay. I can't find any upload- or attachements-button and my [My Media] doesn't offer any options, either. How do I provide savegames without any hassle?


  • 0

#2 Wipfmetz

Wipfmetz
  • Members
  • 3 posts
  • Pip

Posted 25 January 2015 - 04:53 AM

Log:

Sun Jan 25 10:44:03 CET 2015 INFO:Slick Build #237
Launching Full Screen
Sun Jan 25 10:44:04 CET 2015 INFO:LWJGL Version: 2.9.1
Sun Jan 25 10:44:04 CET 2015 INFO:OriginalDisplayMode: 1680 x 1050 x 32 @60Hz
Sun Jan 25 10:44:04 CET 2015 INFO:TargetDisplayMode: 1680 x 1050 x 32 @60Hz
Sun Jan 25 10:44:05 CET 2015 INFO:Starting display 1680x1050
Sun Jan 25 10:44:05 CET 2015 INFO:Use Java PNG Loader = true
Sun Jan 25 10:44:05 CET 2015 INFO:Controllers not available
Sun Jan 25 10:44:05 CET 2015 INFO:Initialising sounds..
Sun Jan 25 10:44:05 CET 2015 INFO:- Sound works
Sun Jan 25 10:44:05 CET 2015 INFO:- 64 OpenAL source available
Sun Jan 25 10:44:05 CET 2015 INFO:- Sounds source generated
Loading old map
Sun Jan 25 10:44:13 CET 2015 INFO:Starting display 1680x1050
Sun Jan 25 10:44:15 CET 2015 INFO:Starting display 1680x1050
Loading: Fjordheim
Loading
saveModule: 0
timeModule: 0
mapModule: 1533
miniMapModule: 66
resourceModule: 77
fontModule: 6
transitionModule: 0
shadowModule: 215
lightingModule: 15
projectilesModule: 0
particleModule: 149
collisionModule: 124
objectModule: 325
cloudModule: 1
backgroundModule: 4
soundModule: 2
entityModule: 95
essenceModule: 0
spawnModule: 8
tutorialModule: 0
resourceModule Sync: 0
particleModule Sync: 0
objectModule Sync: 1
entityModule Sync: 1
essenceModule Sync: 0
TOTAL TIME: 2622
Sun Jan 25 10:45:47 CET 2015 INFO:Starting display 1680x1050
Sun Jan 25 10:45:47 CET 2015 INFO:Starting display 1680x1050
--------------------
Autosave Preparation, took 1ms
Autosaved Map Data, took 96ms
Autosaved Map Properties, took 2ms
Autosaved Map Preview, took 164ms
Autosaved Entities, took 17ms
Autosaved Essence, took 1ms
Autosaved Objects, took 44ms
Autosaved Particles, took 5ms
Autosaved Resource, took 45ms
Autosaved Time, took 2ms
Failed to delete backup of map save.
Autosave Clean Up, took 0ms
Autosave completed, took 377ms
--------------------
Autosave Preparation, took 3ms
Autosaved Map Data, took 62ms
Autosaved Map Properties, took 1ms
Autosaved Map Preview, took 139ms
Autosaved Entities, took 11ms
Autosaved Essence, took 2ms
Autosaved Objects, took 19ms
Autosaved Particles, took 2ms
Autosaved Resource, took 39ms
Autosaved Time, took 2ms
Autosave Clean Up, took 4ms
Autosave completed, took 284ms
--------------------
Autosave Preparation, took 1ms
Autosaved Map Data, took 53ms
Autosaved Map Properties, took 2ms
Autosaved Map Preview, took 131ms
Autosaved Entities, took 12ms
Autosaved Essence, took 2ms
Autosaved Objects, took 18ms
Autosaved Particles, took 3ms
Autosaved Resource, took 33ms
Autosaved Time, took 1ms
Autosave Clean Up, took 4ms
Autosave completed, took 261ms
--------------------
Autosave Preparation, took 2ms
Autosaved Map Data, took 55ms
Autosaved Map Properties, took 1ms
Autosaved Map Preview, took 133ms
Autosaved Entities, took 7ms
Autosaved Essence, took 2ms
Autosaved Objects, took 16ms
Autosaved Particles, took 4ms
Autosaved Resource, took 32ms
Autosaved Time, took 1ms
Autosave Clean Up, took 5ms
Autosave completed, took 258ms
--------------------
Autosave Preparation, took 1ms
Autosaved Map Data, took 82ms
Autosaved Map Properties, took 2ms
Autosaved Map Preview, took 133ms
Autosaved Entities, took 8ms
Autosaved Essence, took 2ms
Autosaved Objects, took 17ms
Autosaved Particles, took 5ms
Autosaved Resource, took 32ms
Autosaved Time, took 1ms
Autosave Clean Up, took 5ms
Autosave completed, took 288ms
--------------------
Autosave Preparation, took 1ms
Autosaved Map Data, took 57ms
Autosaved Map Properties, took 1ms
Autosaved Map Preview, took 125ms
Autosaved Entities, took 8ms
Autosaved Essence, took 2ms
Autosaved Objects, took 16ms
Autosaved Particles, took 3ms
Autosaved Resource, took 32ms
Autosaved Time, took 1ms
Autosave Clean Up, took 5ms
Autosave completed, took 251ms
--------------------
Autosave Preparation, took 2ms
Autosaved Map Data, took 53ms
Autosaved Map Properties, took 2ms
Autosaved Map Preview, took 123ms
Autosaved Entities, took 11ms
Autosaved Essence, took 2ms
Autosaved Objects, took 16ms
Autosaved Particles, took 3ms
Autosaved Resource, took 33ms
Autosaved Time, took 1ms
Autosave Clean Up, took 5ms
Autosave completed, took 251ms
--------------------
Autosave Preparation, took 1ms
Autosaved Map Data, took 62ms
Autosaved Map Properties, took 2ms
Autosaved Map Preview, took 103ms
Autosaved Entities, took 14ms
Autosaved Essence, took 3ms
Autosaved Objects, took 17ms
Autosaved Particles, took 7ms
Autosaved Resource, took 30ms
Autosaved Time, took 2ms
Autosave Clean Up, took 5ms
Loading old map
Sun Jan 25 11:25:05 CET 2015 INFO:Starting display 1680x1050
Loading: Fjordheim
Loading
saveModule: 0
timeModule: 0
mapModule: 2732
miniMapModule: 66
resourceModule: 222
fontModule: 8
transitionModule: 0
shadowModule: 487
lightingModule: 16
projectilesModule: 0
particleModule: 192
collisionModule: 122
objectModule: 39
cloudModule: 1
backgroundModule: 4
soundModule: 114
entityModule: 158
essenceModule: 0
spawnModule: 6
tutorialModule: 0
resourceModule Sync: 4
particleModule Sync: 0
objectModule Sync: 22
entityModule Sync: 47
essenceModule Sync: 0
TOTAL TIME: 4240
Sun Jan 25 11:27:16 CET 2015 INFO:Starting display 1680x1050
Sun Jan 25 11:27:16 CET 2015 INFO:Starting display 1680x1050
Sun Jan 25 11:28:03 CET 2015 ERROR:null
java.lang.NullPointerException
    at rpc.entities.EntityBase.build(EntityBase.java:2421)
    at rpc.entities.EntityBase.updateAI(EntityBase.java:871)
    at rpc.entities.EntityBase.update(EntityBase.java:722)
    at rpc.entities.EntityModule.update(EntityModule.java:257)
    at rpc.states.PlayState.update(PlayState.java:486)
    at org.newdawn.slick.state.StateBasedGame.update(StateBasedGame.java:266)
    at org.newdawn.slick.GameContainer.updateAndRender(GameContainer.java:657)
    at org.newdawn.slick.AppGameContainer.gameLoop(AppGameContainer.java:418)
    at org.newdawn.slick.AppGameContainer.start(AppGameContainer.java:328)
    at rpc.launcher.Game.launchGame(Game.java:85)
    at rpc.launcher.Launcher.main(Launcher.java:44)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
    at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
    at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:483)
    at org.eclipse.jdt.internal.jarinjarloader.JarRsrcLoader.main(JarRsrcLoader.java:58)
Sun Jan 25 11:28:03 CET 2015 ERROR:Game.update() failure - check the game code.
org.newdawn.slick.SlickException: Game.update() failure - check the game code.
    at org.newdawn.slick.GameContainer.updateAndRender(GameContainer.java:669)
    at org.newdawn.slick.AppGameContainer.gameLoop(AppGameContainer.java:418)
    at org.newdawn.slick.AppGameContainer.start(AppGameContainer.java:328)
    at rpc.launcher.Game.launchGame(Game.java:85)
    at rpc.launcher.Launcher.main(Launcher.java:44)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
    at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
    at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:483)
    at org.eclipse.jdt.internal.jarinjarloader.JarRsrcLoader.main(JarRsrcLoader.java:58)
 


  • 0

#3 Jackal

Jackal
  • Members
  • 6 posts
  • Pip

Posted 25 January 2015 - 09:46 AM

I have the same issue, but my game doesn't even load, it looks like it just quits if I try loading a saved game.


  • 0

#4 Rayvolution

Rayvolution
  • Developer
  • 1,924 posts
  • Pip
  • Steam ID:Rayvolution
  • LocationTexas

Posted 25 January 2015 - 02:07 PM

Was this an old saved game from before InDev 12 stable was released? Some of the old saves had a bug (that's now fixed) but could still effect old save files.


  • 0
Rise to Ruins Developer

#5 Jackal

Jackal
  • Members
  • 6 posts
  • Pip

Posted 26 January 2015 - 03:21 AM

Mine was new.


  • 0

#6 Rayvolution

Rayvolution
  • Developer
  • 1,924 posts
  • Pip
  • Steam ID:Rayvolution
  • LocationTexas

Posted 26 January 2015 - 04:24 AM

Mine was new.

 

Did InDev 12b fix the problem? If not, check /logs/ and see if you have a crash log from the latest crash. ;)
 


  • 0
Rise to Ruins Developer

#7 Wipfmetz

Wipfmetz
  • Members
  • 3 posts
  • Pip

Posted 26 January 2015 - 11:16 AM

Was this an old saved game from before InDev 12 stable was released? Some of the old saves had a bug (that's now fixed) but could still effect old save files.

 

It's from the same build, and involved several stone walls (the thick, expensive ones) beeing built


  • 0

#8 Rayvolution

Rayvolution
  • Developer
  • 1,924 posts
  • Pip
  • Steam ID:Rayvolution
  • LocationTexas

Posted 26 January 2015 - 12:40 PM

There must be a bug somewhere in the building AI. I'll try to isolate it and get it fixed for InDev 12c. From what I can tell, the villager is dumping it's "work assignment" before actually completing the work.


  • 0
Rise to Ruins Developer

#9 KyoShinda

KyoShinda
  • Members
  • 449 posts
  • Pip

Posted 26 January 2015 - 07:47 PM

I think I got the same crash, was walling off a section of the map to prevent enemies from getting in:

Spoiler

 

The first time around it was a couple minutes after I finished the wall and it just froze, after loading it the wall wasn't closed off yet but it crashed a couple seconds after loading the save. I can give you the save file if necessary.

 

Edit: nvm, it happens the moment the first resource seals off the wall.


  • 0

#10 Jackal

Jackal
  • Members
  • 6 posts
  • Pip

Posted 27 January 2015 - 03:10 PM

Did InDev 12b fix the problem? If not, check /logs/ and see if you have a crash log from the latest crash. ;)
 

 

I just tested it with the new version and it's working for me now, but I still have the lag problem, it looks like a constant stutter or something. :\

 

Edit: The new update has fixed the lag for me. :D


  • 0





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users